Tot op heden zijn de consumenten van luxe artikelen zich steeds meer bewust van de gevolgen van de klimaatverandering en hebben zij aandacht voor duurzaamheid. Voor merken betekent dit dat zij moeten investeren in innovatie en nieuwe technologieën en vooral dat zij hun ontwerp van verpakkingen moeten herzien.

 

Het goede nieuws voor luxemerken is dat er op het gebied van papier elke dag nieuwe oplossingen zijn met een evenwicht tussen premiumkwaliteit en duurzame kenmerken om steeds weer unieke zintuiglijke ervaringen te garanderen. Creativiteit opent nieuwe wegen.

 

Stelt u zich alle mogelijkheden voor van waterbestendig papier: van functionele menu’s voor de catering tot boodschappentassen voor luxe boetieks die zelfs op een regenachtige dag onberispelijk blijven. In resorts, in de horeca, in de kleinhandel, overal waar vochtigheid en slijtage een probleem kunnen vormen, kan papier voor buitencommunicatie worden gebruikt.

 

Een van de bedrijfstakken die al lang begrijpt dat de consument plastic voor eenmalig gebruik moet uitbannen of vervangen, is de schoonheidsbranche. Met de groei van natuurlijke, veganistische en duurzamere make-uplijnen, komen de eerste make-uppaletten van papier en karton, geïnspireerd door de circulaire economie, op de markt. Van hergebruik tot recyclage, allemaal ten voordele van een lagere milieu-impact, zoals het project Neverending Palette Fedrigoni. Cosmetica en make-up met een aantrekkelijke verpakking, zowel qua uiterlijk als qua aanraking, die laat zien dat de verpakking recht moet doen aan wat erin zit. De verpakking is praktisch het product zelf.

 

Er ontstaan nieuwe uitdagingen in de wereld van design: hoe kunnen we afstand doen van de transparantie van plastic, waardoor het product en de exacte kleur zichtbaar zijn, vooral in de schoonheids- en de voedingssector? Door ideeënvorming en creativiteit nieuw leven in te blazen. Transparantie wordt vervangen door kleuren, ontwerpen en grafieken. Zo zijn de illustraties op een doos of een papieren tas in staat ons meer te vangen of te laten dromen dan het zichtbaar zien van het eigenlijke product. Papier is fantasievol en als vervanger van plastic heeft het minder impact op de aarde.

 

Nieuwe ideeën ontstaan uit nieuwe behoeften. Dit is het geval voor verpakkingen met één dosis, die vooral modieus zijn en die met name aan de hygiënenormen dienen te voldoen: voor gels en crèmes, maar die ook kunnen worden gebruikt voor specerijen of vloeistoffen en halfvloeistoffen, om bij de hand te hebben. Paper Snap, het resultaat van een samenwerking tussen Fedrigoni en Easysnap, is gemaakt van recyclebaar papier. Men heeft maar twee vingers nodig om het pakje open te klikken, waardoor het zeer toegankelijk is voor iedereen, van kinderen tot ouderen of mensen met een handicap.

 

Bij Fedrigoni Paper ontwerpen we oplossingen en producten die plastic kunnen vervangen met een steeds meer circulaire aanpak. Wij heroverwegen, innoveren, testen en boeken vooruitgang.