“In deze voor de hele wereld zo hachelijk tijd – aldus Marco Nespolo, CEO van de Fedrigoni Groep – wilden wij onze bijdrage leveren aan de mobilisatie van zovelen, in de hoop enige verlichting te brengen voor de zwaar getroffen Oekraïense bevolking”.

De dramatische humanitaire noodsituatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft een groot aantal solidariteitsprojecten op gang gebracht. De Fedrigoni Groep, een van de wereldleiders op het gebied van de productie en verkoop van speciaal papier voor luxe verpakkingen, publicaties en grafisch materiaal, alsook van premium etiketten en zelfklevend materiaal, heeft zich op het terrein begeven om steun te verlenen aan de Oekraïense burgers, zowel aan degenen die nog steeds in hun land onder bombardement zijn als aan degenen die erin geslaagd zijn te ontsnappen en nu verspreid leven in de aangrenzende landen waaronder Italië.

Fedrigoni heeft als bijdrage gekozen om Artsen zonder Grenzen te ondersteunen, met als doel de Oekraïense ziekenhuizen te voorzien van medische noodvoorraden en het personeel van de gezondheidsstructuren op te leiden om de massale toevloed van gewonden te beheren. Tot op heden heeft AzG meer dan 200 ton medisch materiaal verzonden, waaronder chirurgische en traumatologische kits en geneesmiddelen voor chronische ziekten. De humanitaire medische organisatie heeft tevens een trein ingericht als noodkliniek, die tot nu toe meer dan 200 patiënten uit conflictgebieden heeft overgebracht naar grote ziekenhuizen in Lviv, ver van de frontlinie. Tenslotte zal via AzG steun worden verleend aan de vluchtende bevolking in de aangrenzende landen, door slaapzakken, warme kleding en tenten te bieden om het koude weer te trotseren. Daarnaast steunt Fedrigoni AzG’s mobiele klinische activiteiten in de eerstelijns- en geestelijke gezondheidszorg.

Anderzijds zijn bij andere interventies ten behoeve van de vluchtelingen enkele Fedrigoni-vestigingen in Polen en Italië gemobiliseerd: Fedrigoni heeft een vestiging en een bewerkingscentrum in Polen, het eerste doelwit voor honderdduizenden mensen die erin geslaagd zijn de grens over te steken en de werknemers ter plaatse hebben zich gemobiliseerd om de Oekraïense vluchtelingen op te vangen door geld in te zamelen en, waar mogelijk, de mogelijkheid voor werk te beoordelen; tenslotte hebben in Italië, en met name in Verona, Oekraïense gezinnen onderdak gevonden in onderkomens die eigendom zijn van het bedrijf.